Spaghetti Bolognese
Bahan saus:
2 sdm minyak zaitun untuk menumis
1 butir bawang bombai, cincang
200 g daging giling
2 sdt garam
1 sdt merica bubuk
¾ sdt oregano
¾ sdt basil
3 sdt gula pasir
1 lembar bayleaf
6 sdm saus tomat kalengan
2 sdm pasta tomat
300 ml air
Spaghetti:
1 bungkus (225 g) spaghetti
air untuk merebus
¼ sdt garam
1 sdm minyak goreng
3 sdm minyak zaitun
2 siung bawang putih, cincang
2 batang peterseli, cincang
4 sdm keju parmesan untuk taburan
Cara membuat:
- Saus: Panaskan minyak zaitun, tumis bawang bombai hingga harum. Masukkan daging giling, masak hingga berubah warna. Masukkan garam, merica, oregano, basil, gula pasir, dan bayleaf. Aduk sebentar lalu masukkan saus tomat dan air. Aduk dan masak terus di atas api kecil hingga mengental.
- Spaghetti: Rebus spaghetti dalam air secukupnya (sampai spaghetti terendam), bubuhi garam dan minyak goreng. Aduk. Didihkan hingga masak dan lunak (± 15 menit), angkat, tiriskan.
- Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih hingga harum. Masukkan spaghetti dan peterseli. Aduk rata. Angkat.
- Menghidangkan: Atur spaghetti di atas piring datar, tuangi saus lalu taburi keju.
untuk 4 orang
No comments:
Post a Comment